Zorg goed voor je lederen handtas en ze gaat een leven lang mee

Zorg goed voor je lederen handtas en ze gaat een leven lang mee

Zorg goed voor je lederen handtas en ze gaat een leven lang mee. Maar hoe doe je dat nu precies? 

Leer is een materiaal dat van nature sterk is, mits het op de juiste manier wordt verzorgd en bewaard. Er valt veel te zeggen over de duurzaamheid van leer. De uitgebreide discussie hierover ga ik in dit blog-bericht niet openen. Maar dit wil ik er wel over kwijt. Het woord duurzaamheid kan op 2 manieren worden gebruikt. Het gaat ofwel over de impact dat een bepaald product of materiaal op ons ecosysteem heeft of het gaat over de levensduur dat een product heeft of garandeert. 

Wat we over leer kunnen zeggen is dat zo goed als alle Europese leer een restproduct is van de vleesindustrie. Door met restleer te werken, dit zijn snijresten of dead stock, verwerk ik bij purpose. dus een restproduct van een restproduct. Dit restproduct heeft door zijn sterke ‘natuur’ een lange levensduur. Zeker als er goed voor gezorgd wordt. 

Door de jaren heen leer ik leer beter te identificeren, natuurlijk niet zijn afkomst (Mission impossible anyone?) maar wel z’n karakteristieken. Niet ieder leer is namelijk geschikt voor iedere verwerking. Sommig leer is stug en plooit dus moeilijk, waardoor het met tijd kan kraken, andere leer is dan weer te soepel of rekbaar waardoor het niet geschikt zijn voor strakke uitvoeringen. 

Het is dus niet alleen mijn missie om mooie handtassen te maken, maar ook om handtassen te maken die lang gebruikt kunnen worden en lang mooi blijven. Maar bij dat laatste moeten jullie me wel een handje helpen. Daarom geef ik jullie graag enkele tips hoe je jouw handtas kan gebruiken zodat je er heel lang genot van mag hebben. 

Er zijn verschillende zaken die je kan doen terwijl je de handtas gebruikt maar ook als je ze niet gebruikt. 

  1. Prop jouw handtas niet overvol. 

Het is snel gebeurd he. Nog een flesje water of een paraplu bijproppen als de handtas eigenlijk al vol is. We hebben het allemaal al wel eens gedaan. En het kan geen kwaad als dat maar heel af en toe gebeurt, maar maak er geen gewoonte van. Het is namelijk zo dat als je teveel in je handtas propt dit teveel druk zet op zowel de naden, de structuur van de handtas als de sluiting. Als je consequent teveel druk zet op bijvoorbeeld een rits, dan is het een kwestie van tijd voordat deze breekt. Als je een verstevigde handtas vaak overvol propt zodat de vorm onder druk komt te staan dan zal de tas zijn vorm verliezen en dus ook z’n stevigheid. En een echt doemscenario is dat de sluiting uitscheurt. Voorkomen is beter dan genezen geldt ook bij handtassen. 

  1. Behandel je tas met regenspray

We hebben dat allemaal wel in onze kast staan. Een regenspray waarmee je schoenen inspuit zodat ze beschermt zijn voor de regen. Wel, deze kan je ook perfect gebruiken voor jouw handtassen. Hou wel rekening met de gebruiksaanwijzingen van de spray. Dit heeft bijvoorbeeld minder zin op laqué leer, want daarin kan het het niet intrekken.  Bij Shop with purpose. vind je verschillende verzorging- en reinigingsproducten voor jouw handtas. 

  1. Vlekken verwijderen

Is er een vlek op jouw handtas en weet je niet hoe je deze moet verwijderen? Vraag advies aan iemand die er iets van kent :). Het is namelijk zo dat de aanpak voor ieder soort leer anders kan zijn. Bij een nubuck of suède kan je de vlek er vaak uitborstelen, terwijl andere leersoorten een hardnekkigere aanpak vergen. Vraag dus advies of laat het over aan een pro.  

Je kan bij mij terecht voor al je herstellingen, maar ik werk ook samen met Justine van HOIHOI aftercare. Afhankelijk van de noden van de handtas voer ik de herstelling zelf uit of stuur ik ze door naar Justine. 

  1. Bewaar je tas in een katoenen zak en vol de tas op met papier

Gebruik je de handtas een periode niet of enkel voor speciale gelegenheden dan raad ik je aan de tas in een kast te bewaren. Bewaar de tas liefst in een katoenen zak en vul de tas op met papier. Zo valt hij niet in of komen er geen plooien in op plekken waar ze eigenlijk niet horen te zitten. Als je kan, haal de lederen riem er af en rol ze op. Zo raakt de riem niet verwrongen.  Koop je een purpose. in de winkel of via de webshop dan krijg je er gratis een katoenen zak bij. 

 

Heb je een handtas die wel wat TLC kan gebruiken? Kom gerust eens langs in het atelier, dan bekijken we samen wat de beste aanpak is. Heb je vragen over hoe je je handtas moet verzorgen dan mag je me altijd een e-mail sturen of een berichtje via IG of FB. 

 

xoxo Marlies

Terug naar blog

Reactie plaatsen